Många smarta tips om strömmen går - Saras tips fick pris

Under februari och mars arrangerade vi tävlingen "Hur gör du om strömmen går?". Vi fick verkligen in massor av bra och smarta tips. Vinnaren i tävlingen blev Sara Berglund från klass 9H på Kyrkskolan. Hon fick ett presentkort på 500 kronor att shoppa för i Ludvikas butiker. Prisutdelningen hölls i samband med Powerful Innovation Day, under Earth Week.
Saras tips och ett axplock av andra bidrag kan du läsa här. 

Att Leva Utan El I Tre Veckor
MAT:
Ett bra tips för att klara sig en längre tid utan el kan vara att bunkra med konserver, det kan vara konserver med ravioli, tomater, andra grönsaker eller frukter. Det kan vara svårt att bunkra med mat så att man som en familj på fyra personer klarar sig en vecka. Då kan ett förslag vara att snåla på maten. Man behöver inte äta frukost, lunch, mellanmål och kvällsmat, det kan räcka med ett mål om dagen. Har man jordkällare eller kallförråd kan man förvara mat där när framförallt kylskåpet blir för för varmt för att hålla maten bra. Man kan även lägga kyl och frysvaror i ouppvärmda garage, förråd eller friggebodar om man har det. På min tomt har vi t.ex. en ouppvärmd lekstuga och en ouppvärmd bo då vi inte är där så ofta Är det då minusgrader är det även kallt i den och kommer då hålla maten kallare och bättre än vad det kommer göra i våra hus. En sak som är viktig är att storhandla så att man har mat hemma, det brukar vi tänka på i vår familj. Då har vi alltid mat och frukt hemma. Inte åka och handla varje dag, då är det ofta att man har bara handlar för en dag och då har man mindre mat hemma och man kommer klara sig kortare tid.
VATTEN:
I våran familj har vi alltid två flaskor vatten i kylen, i frysen har vi många islådor som kommer bli ganska mycket vatten när det tinar. Vi har även pratat om och har det ibland att förvara några PET-flaskor med vatten att ha vid nödsituationer. Man kan också om man vet att det kommer vara strömavbrott fylla några flaskor med vatten innan det tar slut helt som man förvarar i kallförråd t.ex. Det är samma här att man måste snåla på vattnet och inte dricka mer än nödvändigt. Man klarar sig att inte dricka ens ett glas om dagen, det kanske inte är hälsosamt men i kriser klarar man sig. Vi har även några flaskor med saft i frysen som också kan funka som vätska om man får helt slut på vatten.
HYGIEN:
För att kunna duscha och borsta tänderna och även gå på toa måste man använda både vatten och där också el. För att kunna duscha skulle kan man smälta snö så blir det iallafall rumstemperatur. Man behöver inte duscha håret och inte en gång per dag. Även här måste man snåla med duschen och det får kanske inte spela någon roll om det kommer att lukta lite illa. Till tandborstningen mår man använda minimalt med vatten om ens något alls. Vill man använda vatten kanske man bara gör det nån gång ibland och inte hela tiden. Toalettbesöken skulle man kunna göra utomhus, för att slippa slösa på vatten när man faktiskt kan göra det ute.
VÄRME:
I vårat hus sitter vardags och matrummet ihop, man kan därifrån stänga dörrar till resterande delar från huset. I vardagsrummet har vi en kamin där vi brukar elda på vintern. Vi har ett stort vedförråd och även en stor låda med massa tidningar man kan elda. Genom att elda och även stänga dörrarna kan man hålla värmen inne. Hela familjen kan även sova där och vara där när man är hemma. Man kan även flytta ihop med släkt eller vänner för att få ännu mer värme.
Rent överlag tycker jag att det är viktigt att snåla på allt om man skulle hamna i en sån här kris, inte äta för att man tycker det är gott, inte ta ett glas vatten bara för att man vill utan bara slösa när det verkligen behövs, inte bara ta en dusch på morgonen utan gör det bara i nödfall. En sak jag tror är väldigt viktig är att hjälpa varandra. Flytta ihop med dina grannar. Ni kanske har saker som kan komplettera varandra. Dom kanske har ett stormkök som inte ni har. Flyttar alla ihop i samma rum behöver man inte elda lika mycket, då slösar man inte lika mycket på veden och kan spara den det till nödfall om det skulle bli alldeles för kallt. Bor man istället många i ett rum kommer kroppsvärme att göra mycket. Om alla hjälper varandra vid en sådan här kris, att man delar med sig och samarbetar tror jag att alla kommer klara sig mycket bättre än om alla skulle bli giriga och ta allt för sig själv.

Sara Berglund 9H
Kyrkskolan


 Nedan är ett axplock av tips, saxade från övriga bidrag.
"Det är även viktigt att stänga av tvätt och diskmaskin samt alla element när strömmen går. För om allt är igång när strömmen kommer tillbaka finns det en riska att elnätet kan bli överbelastat. Det kan även leda till att ett nytt strömavbrott uppstår. Det kan även vara bra att förbereda sig med ficklampor och en massa batterier för att kunna få något typ utav ljus."

"Eftersom nästan inga har kontanter nu för tiden är det extra viktigt att man tänker på att spara på sina resurser. Bankomater och bankkort kommer inte att funka ifall strömmen går. Detta kommer bli väldigt problematiskt för många eftersom de inte kommer komma åt sina pengar och då kommer de inte kunna handla de saker som de behöver. Därför kan det vara viktigt att spara på sina resurser och även om man har några kontanter är det bra att spara dem till endast de viktigaste sakerna."
 
"I 3 veckor utan elektricitet skulle jag använda en energikälla som är självförsörjande som solcellspaneler. Det är en bra lösning för en privatperson som redan har det på sin bostad, vilket skulle kunna användas till värme och det nödvändiga. Man får vara sparsam med elen eftersom att på vinterhalvåret är solen inte lika stark som på sommaren. Solcellerna kan fungera om man har en batteribank som man har förberett innan. Batteribanken kan inte hålla hur länge som helst men som jag skrev så får man vara sparsam och använda den elen som solcellerna skapar till det nödvändigaste. Solceller är väldigt miljövänligt och släpper inte ut växthusgaser efter att de produceras och transporteras. Det är därför en bra elkälla även när det inte är strömavbrott. Jag tycker att kommuner skulle satsa mer på solcellspaneler så att fler har den möjligheten och att lägenheter också kan ha det som alternativ."
 
"Vi kommer att behöva samarbeta i byn där jag bor. Vi kan bo mer än en familj i ett hus, ifall den familjen till exempel värmer upp sitt hus med el och inte kan bo där längre för att det blir för kallt. Vi måste också samarbeta med de bilar vi har, varje hushåll ska inte åka en vända in till staden hämta olika nödvändigheter som finns där och ta med sig till bara sin familj, utan då får man ta med sig till alla som finns i byn för att spara på den bensin som finns. När det blir en sådan här kris får man inte vara egoistisk. Man kommer behöva dela på den mat som finns, dela på den ved som finns, dela på det vatten som finns osv. Alla måste hjälpa alla."
 
"Mitt tips är att man reser (med bil) till en släkting eller vän som inte bor i västerbergslagen." 

"Jag tror det är extremt viktigt att förbereda sig psykiskt för dessa utmaningar, då man nog inte blir lika chockad och rädd när det väl inträffar. Utan att man istället accepterar händelsen snabbare och tar sitt förnuft till fånga och börjar kämpa för sin överlevnad. För det är det vi troligtvis kommer behöva göra i framtiden kämpa för våran överlevnad. Eftersom vi tyvärr inte har klarat av att ta hand om våran vackra planet tillräckligt bra för att vi ska få bo kvar i framtiden. Men om vi ändå vet vad som kommer hända i framtiden är det väl bra om man förbereder sig, efter ens egna förutsättningar. Om man så väljer att köpa en solcells ficklampa eller en vanlig med batterier har man iallafall gjort något, som förhoppningsvis kommer underlätta i framtiden…"

"Vi kan inte förlita oss på att kommunen ska hjälpa oss i alla lägen utan vi som privatpersoner måste även ta eget ansvar över att förbereda oss så gott som man bara kan. Därför måste var och en förbereda sig själva genom att ha mat och andra resurser hemma genom t.ex. konserver och annan mat som ska hålla i upp mot 10 dagar. Detta ska vara ett MÅSTE i varje bostad! Min egen familj är INTE i dagsläget förberedd på en sådan situation, och inte heller majoriteten av det svenska folket, men det kommer vi i min familj vara hädanefter. Vi ska bunkra upp med konserver och andra välbehövliga varor och saker (t.ex trangiakök), som ska hjälpa oss att överleva på bästa möjliga sätt. Med brist på kunskap i resten av samhället måste vi informera om vilka drastiska risker elen drar med sig när den försvinner på längre sikt. Vilket många inte har lärdom över, för kunskaperna måste bli MYCKET bättre än vad de är just nu!"

"Att leva utan el och vatten är för många otänkbart. För dagens samhälle kommer det att bli väldigt tufft, nästan allt går på el nuförtiden. Jag bor hemma med min familj i ett stort hus. Att försöka hålla värmen i huset i 3 veckor kan bli svårt. Först och främst skulle vi stänga så många dörrar det bara går, det är lättare att hålla värmen när det är en mindre yta att värma upp. Vi skulle förmodligen sova i samma rum, alternativt sova i två rum. Det kan bli ganska trångt eftersom jag har 4 syskon, en mamma och en pappa som bor hemma. Sedan skulle vi använda oss av filtar, täcken och varma kläder, sånt som vi redan har hemma."

"Man vet aldrig om strömmen går, så mitt tips är att tänka dig att det kan hända när som helst vilket det faktiskt kan. Att ha ett hus med kamin och vedspis hemma är ett stort plus om något skulle hända. För då kommer du kunna hålla huset varmt."

"Stannar inne och försöker bevara värmen som finns. Stänger till alla rum utom kök/vardagsrum och toalett. Sover på soffan och eldar i kakelugnen, vedförrådet är välfyllt. Hänger filtar för fönstren och tänder massor av värmeljus. Vatten finns i dunk och i frysen som bara öppnas i nödfall. Matförråd har vi så klart. Provisorisk toalett i hink. Har investerat i en lampa som man vevar för att få ström, den har usbuttag så man kan ladda telefonen. Batteriradio finns också. Låter rätt mysigt☺
Jag räknar med att klara mig minst 3 dagar och längre än så bör inte ett strömavbrott vara under normala omständigheter alltså inte sabotage eller krig."
 
 
"...om jag hör på nyheterna att strömmen kommer gå och vara borta i 3 veckor så åker jag till affären och köper konservburkar. tankar bilen. och tankar bensindunkar. sedan köper jag vatten på flaska och sedan för att värma huset har jag ved hemma redan och panna. Eftersom många människor inte har det lika bra så man kan göra allt det här så kollar man med grannar och vänner om dom behöver hjälp eller inte."

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter