Vi ska stolt visa upp att Ludvika är världsmästare, men vad ska landmärket heta? 

(- edit - sista datum för deltagande i namntävlingen har passerat)
Ludvika är ett världsledande centrum för teknik, innovation och energiomställning till fossilfri energi. ABB har slagit sitt gamla rekord och än en gång byggt världens största transformatorer, med en kapacitet på hela 1100 kilovolt. Transformatorerna har sålts till Kina, men kvar finns två enorma transformatorlådor. De vill vi visa upp, som landmärken för Ludvika som energistaden nummer ett!

En av lådorna ska placeras i Sockenstugeparken, där den ska belysas dekorativt och ses av förbipasserande från alla håll. I lådan ska ett batterilager placeras. Detta ska laddas med överskottet från solelsinstallationer på Sporthallen, brandstationen, församlingsgården och andra offentliga byggnader i närheten.

Vid ett långvarigt strömavbrott ska energilagret försörja samhällskritiska funktioner som exempelvis räddningstjänst, sporthall och kommunens it-enhet och inte minst ska det ombesörja en uppstart av Ludvika kraftstation som i sin tur sedan kan förse övriga delar av staden med ström. Energilagret ska ingå i ett lokalt mikronät och också fungera som en testanläggning för aktiv styrning av energianvändning. Dessutom är tanken att bygga laddstolpar för elfordon som kan tanka fossilfri el från energilagret.

Detta projekt har rönt stort intresse från bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, forskare inom energiförsörjning och inte minst från Energimyndigheten, som beviljat bidrag till energilagret.

Vad tycker du att detta landmärke, som sätter Ludvika på kartan som energistaden No1, ska heta?

Lämna ditt namnförslag via formuläret nedan, senast 18 oktober.

En jury med representanter från Samarkand, High Voltage Valley, kommunen och ABB utser vinnare som får ett Unika Ludvika-presentkort på 500 kronor att shoppa för i Ludvika. Vinnare meddelas på invigningen den 4 november.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter