Webbinarium 16 juni

Unikt energilager tryggar viktig elförsörjning i Ludvika 

...och blir Ludvika Sveriges huvudstad om strömmen går?

Se inspelning från webbinarium 16 juni

Mitt i Ludvika står världens största transformatorlåda som invigts och döpts till Krafttanken. Nu har Krafttanken fyllts med ett högteknologiskt energilager, som ska laddas med lokalproducerad fossilfri energi. Om det blir ett långvarigt elavbrott ska energilagret starta upp Ludvikas vattenkraftverk som sedan kan försörja stadens samhällsviktiga funktioner med el. Med andra ord ingår delar av centrala Ludvika i en så kallad ödrift och blir självförsörjande på förnybar energi oavsett om resten av Sverige är strömlöst.  

Säkerhet, hållbarhet och utveckling är några av ledorden i det globalt uppmärksammade arbetet med detta energilager. På webbinariet får du höra projektledare, akademi och övrig expertis berätta och svara på frågor om denna innovativa satsning.

Moderator är Johanna Barr från Power Circle.

Medverkande:
Lisbeth Söderling från High Voltage Valley och Fredrik Brändström från Energimyndigheten berättar bakgrunden till projektet och hur energilagret gör att Ludvika klarar samhällsviktig energiförsörjning i en kris.

Wilhelm Jacobsson, ABB, Magnus Speychal, Sweco och Arne Löv, VB Energi ger en beskrivning av den tekniska lösningen och hur energilagersystemet, tillsammans med det lokala vattenkraftverket, bildar en så kallad ödrift med förnybar energi.

Arne Adolfssons, säkerhetsansvarig på Ludvika kommun och Jan-Olof Olsson från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, svarar på hur detta unika projekt i Ludvika kan öka både den lokala och den nationella säkerheten.

Malin Wallenberg, vd på VB Energi, reflekterar över Ludvikas framträdande roll i utvecklingen av säkra och hållbara energisystem. 

Désirée Kroner, doktorand vid Högskolan Dalarna, kommenterar varför Ludvikas energilager är högintressant för vidare forskning och utveckling.  
 

Krafttanken har en egen hemsida där du kan läsa mer om detta unika landmärke. Gå till Krafttanken.se

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter