Imponerande spetskompetenser från Ludvika på Powerful Innovation Day

Många applåder och imponerande hejarop utbrast på årets Powerful Innovation Day, både som uppskattning till de fantastiska föredragarna men även som respons på våra kommuners unikt expansiva läge, vilket kommunstyrelsens ordförande i Ludvika lyfte i inledningen.  
Energiförsörjning, rymdprojekt och universums framtid var några av sakerna som avhandlades på årets arrangemang där Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik var gästföreläsare. Jenny Jansson och Zack Löfgren var två andra föreläsare som inspirerade och imponerade på publiken. 

Ludvika - ett innovationscentrum i universum
Förra veckan avslutades med Powerful Innovation Day hos Samarkand och High Voltage Valley. Rubriken för dagen var ”Ludvika - ett innovationscentrum i universum”. Arrangemanget lockade en bred publik, förutom många privatpersoner deltog representanter från näringsliv, kommuner, RISE, Länsstyrelsen Dalarna och Högskolan Dalarna. 
Dagen inleddes av Leif Pettersson kommunstyrelsens ordförande i Ludvika och Lars Lindblom, VD på Samarkand. De bjöd på en intressant reflektion över Ludvika och Smedjebackens unikt expansiva situation som medför att både kommunerna och Samarkand som regionalt utvecklingsbolag måste agera snabbt och effektivt för att möta nya behov. 

Ett sådant behov berättade Linda Varga från Samarkand om. Hon leder projektet Effekt4Dalarna som samlar lokala elnätsägare, regionala/nationella elnätsaktörer, offentliga organisationer och näringsliv för att möta utmaningarna i elnätet.

Efter mingelfika välkomnades Jenny Jansson, lärare på VBU samt anställd av ESERO Rymdstyrelsen till scenen. På ett minst sagt inspirerande sätt berättade Jenny om hur hon motiverar elever till både hälsofrämjande rörelse och till att bli intresserade av naturvetenskap. Detta görs inom Ludvikaprojektet Mission X - för alla - att träna och leva som en astronaut! Projektet drivs internationellt av ESA, Europeiska rymdorganisationen och ESERO Sverige.

Ingen av deltagarna i årets Powerful Innovation kunde låta bli att imponeras och kanske även förvånas över nästa föredragare, blott 18-åriga Zack Löfgren som berättade om sitt gymnasiearbete ”Determining properties of a loop in the solar atmosphere”. Det handlar om att bättre förstå solens aktivitet och dess inverkan på det magnetiska fältet, plasma och rymdmiljön. Gymnasiearbetet kommer att bli ett bidrag till det övergripande målet att minimera riskerna för skador på elektronik och förbättra vår förståelse för solsystemet. Vi är övertygade om att vi alla kommer att för höra mer av Zack Löfgren i framtiden. 

Sist men inte minst att imponerar med sina kunskaper om rymden var Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala Universitet. Ulf kommer ursprungligen från Klenshyttan utanför Ludvika och är forskaren, föreläsaren, debattören som du säkert både sett på TV och hört i radio. Han var siste föredragare på Powerful Innovation Day där han föreläste om universums historia och framtid, om svarta hål, mörk materia och mörk energi. Existentiell vetenskap när den är som bäst.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter