Determining properties of a loop in the solar atmosphere

Gymnasiearbete av Zack Löfgren, 18 år, VBU 2023


Syftet med detta arbete är att fördjupa vår förståelse för "Coronal loops" genom att använda data från satelliten IRIS och integrera den i en atomdatabas känd som "CHIANTI." För att uppnå detta mål kommer jag att använda Python för att generera olika spektrum och grafer.
Denna forsknings syfte är att förstå ursprunget och de olika egenskaperna hos "Coronal loops." I ett bredare perspektiv är denna förståelse av stor betydelse för att bättre förstå solens aktivitet och dess inverkan på det magnetiska fältet, plasma och rymdmiljön. Genom att uppnå en djupare insikt i dessa aspekter kan vi också förbättra vår förmåga att prognostisera olika solfysikaliska fenomen. Detta är särskilt relevant för att skydda känslig elektronik från skador orsakade av solens påverkan.

- Det är viktigt att betona att mitt gymnasiearbete utgör en del av ett större pussel. För att effektivt skydda elektronik mot solpåverkan krävs omfattande forskning som omfattar solen, partiklarnas färd genom rymden och vår egen planet. Därför bör detta arbete ses som en värdefull bidrag till det övergripande målet att minimera riskerna för skador på elektronik och förbättra vår förståelse för solsystemet, förklarar Zack.