Expansiva energistaden No.1

Lyckade Powerful Innovation Days med Ödriftskonferens den 17-18 oktober  

Hur säkrar vi energiförsörjningen vid kris eller cyberattack? En lösning är lokala och regionala ödrifter. Detta diskuterades på Powerful Innovation Days i Ludvika – staden som ligger i framkant när det gäller energi och ödrift. 
Deltagare från hela landet anslöt till konferensens två första delar, om ödrift och cybersäkerhet i elnät. Bland föredragarna fanns ett stort antal experter som delgav resultat från senaste forskningen. Vi fick även höra hur andra kommuner satsar på ödrift och mikronät och förstås om Ludvikas egen Krafttanken med sitt energilager som kan säkerställa energiförsörjning till samhällskritiska funktioner vid en eventuell kris.
Till konferensens avslutande del var det fler lokala ansikten i publiken. Rubriken på den delen av konferensen var "Supertillväxt i Ludvika-Smedjebacken - utmaningar och möjligheter".    
Ingen har väl missat Hitachi Energys expansion och den tillväxt som sker i Ludvika-Smedjebacken. Supertillväxten innebär både utmaningar och möjligheter. Inte minst infrastruktur och kompetensförsörjning är två nyckelfrågor för industrins expansion. Om detta samtalade moderator Kristona Närman med Sofie Eriksson, EU-parlamentariker från Grängesberg, Maria Skoglund, kommundirektör Ludvika, Leif Pettersson, kommunalråd Ludvika och Susanne Hedman Jensen, kommunchef Smedjebacken.
— Vi måste få människor med oss. Förändring kan  skapa oro, det här inget konstigt. Men samma människor som kanske förlorar sina arbeten på annat håll ska kunna ta jobben som skapas här, sade Sofie Eriksson och fick medhåll av övriga i panelen.

Johan Granberg, analytiker RISE höll ett intressant panelsamtal om framtidens elnätsstruktur och robusthet och om ödrift svaret på detta. I panelen fanns:
Lars Lindblom, Samarkand2015, Emma Johansson, ansvarig säkerhetsfrågor, Energiföretagen Sverige, Lars Nordström, KTH
 och Aisan Rasouli, SvK.

Jenny Holgersson, senior projektledare på RISE, berättade för en intresserad publik om projektet COLA .
COLA står för: ”Cyberrisker orsakade av en flexibel elmarknad och vad man kan göra åt dem: Fallstudie av ödrift”.
Holgersson delgav även en del av de senaste forskningsresultaten från projektet. 
I detta projekt om cybersäkerhet i elnät är Ludvikas ödrift och Krafttanken testbädd.

120 år av innovation – Ludvika driver utvecklingen för hållbar energiförsörjning.
Det var rubriken på Siros Jahanfar, Program Manager Sweden Growth, Hitachi Energys dragning. 
Siros pratade bland annat om hur infrastruktur och kompetensförsörjning är två nyckelfrågor för industrins expansion. 

Fr¨ån vänster i bild: Lars Lindblom, här företrädare för Bergslagspendelns intressegrupp, Erik Odens, näringslivschef, Ludvika
Sofie Eriksson, EU-parlamentariker från Grängesberg, Tom Sakofall, VD och grundare av Sakofall fastigheter 
Roger Sjöberg, näringslivschef, Smedjebacken, Maria Skoglund,  kommundirektör Ludvika, Susanne Hedman Jensen, kommunchef Smedjebacken och Anna Karin Larsdotter, manager Transport Department, Hitachi Energy 

Den enorma expansionen i Ludvika och Smedjebacken innebär utmaningar och möjligheter. Sofie Eriksson, EU-parlamentariker från GrängesbergSusanne Maria Skoglund,  kommundirektör Ludvika, Hedman Jensen, kommunchef Smedjebacken och Leif Pettersson, kommunalråd Ludvika samtalade om hur samhället kan möta näringslivets behov. Ett återkommande ord i detta var "tillsammans". Utan samverkan är det svårt att lyckas med detta. 


Länk till hela programmet

Arrangörer 
Bakom konferensen stod High Voltage Valley och Samarkand2015 samt RISE – Research Institutes Sweden

Lisbeth Söderling som ledde Ludvikas framgångsrika ödriftprojekt hyllades med blommor och varma applåder. 

Kristina Närman som är en brett uppskattad facilitator, föreläsare och moderator ledde årets PID och Ödriftkonferens i Ludvika.