ABB vinner jätteorder på 640 miljoner dollar för långdistanslänk i Indien

Ny kraftlänk på över 1 800 km kommer att ge elektricitet till mer än 80 miljoner människor.
ABB samarbetar med Indiens statliga kraftbolag Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID) i ett jätteprojekt värt över 640 miljoner dollar för ABB om att leverera en länk för kraftöverföring med kapacitet att leverera tillförlitlig el till över 80 miljoner människor.

Raigarh-Pugalur-systemet består av ett 800 kV UHVDC-system som kommer att koppla samman Raigarh i centrala Indien med Pugalur i i den södra delstaten Tamil Nadu.

Den 1 830 km långa länken kommer att bli en av de längsta i världen. Med en kapacitet på 6 000 megawatt – motsvarande mer än sex stora kraftverk – kommer man att kunna tillgodose elbehoven för över 80 miljoner människor i Indien. Tvåvägslänken kommer att integrera el från värmekraft och vindkraft för transport till tätbefolkade regioner hundratals mil bort och stödja elbehovet i söder när vindstyrkan är låg och sedan överföra ren energi till norr när det finns ett överskott på vindkraft.

”ABB är hedrade att samarbeta med POWERGRID i detta smarta långdistansprojekt”, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer. ”Att leverera tillförlitlig elektricitet till de delar av Indien som har stor efterfrågan på el är en topprioritering för den indiska staten då man vill stödja landets imponerande tillväxttakt. ABB har varit starkt engagerade i Indien i mer än hundra år och i och med denna nya långdistanslänk levererar vi fördelarna med energiomvandlingen till Indien och bygger på styrkan av vår starka lokala tillverkningsnärvaro. Med vår toppmoderna UHVDC-teknik kan vi balansera förnybar el med konventionell elförsörjning över långa distanser på ett smart och tillförlitligt sätt.”

ABB är global marknadsledare och den givna partnern för starkare, smartare och grönare elnät runt om i världen i och med att företaget ger sitt stöd till energi- och kraftbolag att kunna dra nytta av energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. ABB:s division Power Grids, som kommer att leverera jätteprojektet, är nummer ett i världen i detta marknadssegment.

”Som en del i strategin Next Level är vi engagerade i att leverera banbrytande tekniker som HVDC för att integrera förnybara energikällor och överföra kraft på ett tillförlitligt och effektivt sätt, och ge viktig tillgång till elektricitet som gör verklig skillnad i människors liv”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids. ”Vi kommer att utnyttja vår omfattande lokala tillverknings- och teknikbas i Indien och vårt beprövade samarbete med vår konsortiepartner BHEL för genomförandet av detta prestigefyllda projekt”.

Läs hela nyheten på ABB's webb!

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter